Kijkkaart 4
Kijkkaart 4 "Het Olympische vuur"
Bekijk het volgende filmpje:
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clippopup/20120630_olympischvuur01
Waar komt het Olympisch vuur vandaan?
In de Griekse Oudheid brandde in een tempel, die gebouwd was ter ere van de god Zeus, een vuur. Dit vuur brandde gedurende de Olympische Spelen. Boodschappers trokken enkele maanden voordat de Spelen begonnen het Griekse rijk in om de vrede af te kondigen. Oorlogen moesten worden gestaakt zodra de Spelen begonnen zodat de mensen veilig naar Olympia (de stad waar de eerste Olympische Spelen plaats vond) konden reizen. In 1936 kwam de sportbestuurder Carl Diem op het idee voor het Olympisch Vuur en de estafetteloop die we tegenwoordig kennen. Dit zijn symbolische varianten op de gebeurtenissen uit de Griekse Oudheid. Sinds 1952 wordt dit idee uitgevoerd. Als de Olympische Spelen beginnen, wordt in de Griekse plaats Olympia een vuur ontstoken. Daarop volgt een estafetteloop met de vlam naar de plaats waar de Olympische Spelen worden gehouden. Om de vlam te krijgen waar die zijn moet, wordt met alle mogelijke vervoersmiddelen gereisd. Per boot, vliegtuig, per paard, zelfs per kameel! De vlam blijft steeds aan (gedurende de tocht en de Spelen) en wordt pas weer gedoofd aan het einde van de Spelen. Daarmee zijn de Spelen definitief afgesloten.
Het is van de goden gestolen
De geschiedenis van het Olympisch vuur is terug te vinden in de Griekse mythologie. Tijdens de klassieke Spelen diende het vuur ter nagedachtenis aan de diefstal van het vuur door Prometheus. Tegenwoordig voor de eeuwige strijd van de mens om tot eenheid en verbondenheid te komen met elkaar.
Volgens de Griekse mythologie heeft de titaan Prometheus het beste voor met de mensheid. Hij steelt het vuur van Zeus en de andere goden van Olympus en geeft het aan de mens. De mensheid is vanaf die tijd in staat om vuur te beheersen. En zo is het Olympisch vuur een symbool geworden van de Olympische Spelen. Ter nagedachtenis aan de diefstal van het vuur van de goden door de Griekse god Prometheus brandt er tijdens iedere klassieke Spelen een Olympisch vuur in de tempel van Zeus in Olympia.
Het Olympisch vuur en de moderne Spelen
Tegenwoordig dient het Olympisch vuur als symbool voor de eeuwige strijd van de mens om tot eenheid en verbondenheid te komen met elkaar. Voor de moderne Olympische Spelen wordt het Olympisch vuur nog steeds in Olympia aangestoken. Vrouwelijke priesters, uitgebeeld door actrices, steken de fakkel aan door deze in een holle parabolische spiegel te plaatsen die de zonnestralen bundelt. Vervolgens wordt de fakkel overgebracht door middel van een fakkeltocht naar de organiserende stad van de Olympische Spelen. De betekenis van de fakkeltocht is het doorgeven van de Olympische tradities van de ene op de andere generatie.
De openingsceremonie
De Olympische fakkeltocht eindigt op de dag van de openingsceremonie in het belangrijkste stadion van de Spelen van dat jaar. Het Olympisch Vuur wordt door de laatste fakkeldrager, vaak een sportbekendheid van het gastland, aangestoken. Hierna wordt de Olympische vlag gehesen en legt een van de deelnemers de Olympische eed af. Dat houdt in dat hij namens alle sporters belooft dat er eerlijk en sportief gespeeld word. Het vuur blijft gedurende de Olympische Spelen onafgebroken branden tot het tijdens de slotceremonie weer gedoofd wordt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb