Recht op school en informatie
Jij hebt het recht om informatie te krijgen die begrijpelijk voor je is. Informatie over alles wat voor jou op jouw leeftijd belangrijk is. Je krijgt die informatie thuis, op school, op het internet, via vrienden, muziek, televisie, radio, kranten of boeken. Ook kun je altijd bij de Kindertelefoon terecht met al je vragen.
Om kinderen te laten weten wat er in de wereld gebeurt, zijn er in Nederland bijvoorbeeld het Jeugdjournaal en de krant voor jongeren: Seven Days. Die maken het nieuws begrijpelijk voor kinderen. De regering moet ervoor zorgen dat er genoeg begrijpelijke informatie voor je is.
Op school leer je lezen, schrijven, rekenen, en nog veel meer. Dit heb je nodig om later een goede en leuke baan te vinden. Misschien heb je niet altijd even veel zin om naar school te gaan, toch mag je blij zijn dat je naar school kan. Want miljoenen kinderen kunnen niet naar school. Ze moeten bijvoorbeeld werken. Meer dan de helft daarvan zijn meisjes. Onderwijs biedt kinderen de kans om te ontsnappen aan armoede omdat ze meer kans hebben op een goede baan.
Dit kinderrecht laat zien dat de dingen waar je recht op hebt, ook plichten met zich meebrengen. Je hebt recht op onderwijs, maar je hebt ook de plicht om naar school te gaan. School moet wel leuk gemaakt worden voor kinderen. Leraren en lesmateriaal moeten goed zijn.
Onderwijs in de Derde Wereld
Er gaan wereldwijd honderden miljoenen kinderen naar school. Maar er zijn toch nog 115 miljoen kinderen tussen de 6 en 11 jaar die níet naar school gaan. Veel gezinnen zijn zo arm, dat ook de kinderen moeten werken. Alleen zo is er voldoende geld voor eten en drinken). School en werk zijn vaak moeilijk te combineren. De schooltijden sluiten niet op de werktijden aan. Daarbij is het basisonderwijs wel gratis, maar veel bijkomende kosten (zoals een schooluniform) niet.
In verschillende landen zijn er te weinig scholen. De klassen zijn erg groot, soms wel honderd kinderen in één klaslokaal. De scholen hebben te weinig boeken en geen of weinig schoolmeubilair. Vaak moeten kinderen samen een oud versleten boek gebruiken. Van computers en video’s in de klas kunnen deze kinderen alleen maar dromen. De kinderen leren er weinig en blijven dan maar weg. Ook de afstand tot de school is vaak een probleem. In het ene land zijn er geen goede wegen naar school. In het andere land is er geen openbaar vervoer. En geld voor een fiets is er vaak niet. Kinderen moeten soms meer dan een of twee uur lopen door gevaarlijk gebied, langs kloven en door eenzame oerwouden.
En wie wel naar school is geweest, kan lang niet altijd naar een vervolgopleiding. Ze zijn er niet of veel te weinig of ze zijn zo duur dat alleen kinderen van rijke ouders deze kunnen volgen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb